Kiss Emese Pszichológus
​kiss emese.pszichologus@gmail.com

Weboldal alcíme
Life Coaching
Kattints a módosításhoz

A LIFE-COACHINGRÓL


A coach szó angolul edzőt jelent, amely sokak számára ismert kifejezés a sport világából. A coachingot, mint módszert az 1970-es években kezdték használni az üzleti világban, a felsővezetők hatékonyságának fejlesztésére. Mivel a módszer sikeresnek bizonyult, rövid idő alatt széles körben elterjedt. Ma már nem csak az üzleti életben alkalmazták, hanem a privát életvezetésben is, így alakult ki a coaching önálló területe, a life-coaching.

A coaching egy olyan gyakorlat és cél orientált módszer, amely irányított beszélgetés keretében arra kínál lehetőséget, hogy minél elégedettebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessünk. A coaching módszere azonban nem a gyógyításra, nem a pszichés problémák megoldására fókuszál, tehát nem pszichoterápia. 

A life coaching folyamatban a jelenre és a jövőre koncentrálunk, amelyben egy konkrét témán, az ügyfél által kitűzött cél megvalósításán dolgozunk. A life coaching folyamata nagyjából 5-10 ülésből áll. 

A találkozások négyszemközt, diszkrét körülmények között zajlanak, a life coaching módszer alkalmazásánál ugyanazok az etikai szabályok érvényesek, mint a terápiás folyamatban, ezek közé tartozik pl. a titoktartási kötelezettség is.   


ÉLETHELYZETEK, AMELYEKBEN ÉRDEMES LIFE-COACHINGOT IGÉNYBE VENNI


​​Párkapcsolati problémák, Párkeresési nehézségek

Döntéshelyzetek

Munka és magánélet egyensúlyának összehangolása

Kommunikációs nehézségek

Konfliktuskezelési problémák

Munkahelyi problémák

Időgazdálkodási nehézségek

Túlzott stresszes életmód, - Kiégés